Rouw op het werk

Vroeger vond ik ook dat werk en privé toch een beetje gescheiden moesten blijven. Maar hoe doe je dat, als je wereld in elkaar stort wanneer je weduwe wordt? En als je toch aan het werk wilt, omdat het een beetje structuur, afleiding en steun biedt, maar ook financiële zekerheid nadat er een volledig salaris in je gezin is weggevallen? 

 

 

 

Deze blog is voor jou als je zelf een verlies hebt meegemaakt, en wilt weten hoe je met je verdriet om kan gaan terwijl je ook een baan hebt. (Eigenlijk zijn dat dus 2 fulltime jobs, werken en rouwen!) Maar ook als je werkgever, HR of leidinggevende bent, en je wilt weten hoe je rouwenden beter kan ondersteunen. 

rouw op het werk rouwverlof Belgie Nederland

Meteen na een verlies

Je zal iemand op je werk informeren over jouw verlies – in veel gevallen is dit je leidinggevende, maar het kan ook een collega, of HR-medewerker zijn. Kies iemand waar jij je prettig bij voelt, en denk van tevoren na wat je wel en niet wilt vertellen. Als het voor jou te zwaar voelt om veel details mee te geven, mag je die echt voor jezelf houden. Maar misschien vind jij het juist fijn om uit te leggen wat er gebeurd is, dat kan natuurlijk ook. 

 

Geef ook aan of je zelf de rest van het team, bedrijf, klanten of partners informeert, of dat je hier hulp bij nodig hebt. Als je iemand anders inschakelt om mensen te informeren over jouw verlies, vergeet dan niet om te laten weten of ze wel of niet contact met je kunnen opnemen. Waarom is dat belangrijk? Zoals met alles in rouw, heeft iedereen zijn of haar eigen manier van met dingen om te gaan. Er is geen goed of fout, maar daarom is het juist zo belangrijk om aan te geven wat jij nodig hebt. 

Mijn toenmalige leidinggevende had aan heel mijn team gezegd dat ze geen contact met mij mochten opnemen nadat mijn vrouw was overleden. Maar ik had dit helemaal niet zelf gevraagd of beslist! Ik had er zelfs niet over nagedacht. Maar als ze mij de vraag had gesteld, had ik gezegd dat mensen mij zeker mochten contacteren, maar dat ze niet moesten verwachten dat ik snel een antwoord terug zou sturen. Ik wilde me gesteund voelen, zonder druk te voelen om iedereen te antwoorden. Maar ik ken ook mensen die juist even met rust gelaten wilden worden, in die eerste dagen en weken. 

Vragen die je als werknemer kan stellen net na een verlies

  • Zou je het fijn vinden als ik naar de begrafenis kom?
  • Kan ik je helpen met boodschappen voor je doen, de hond uit te laten, bloemen te sturen, of gewoon langskomen voor een kopje koffie en naar je te luisteren?
  • We nemen al je werk van je over als je wilt. Wat helpt jou momenteel: wil je graag thuisblijven, of is werk juist een welkome afleiding voor je en wil je gedeeltelijk of fulltime aan de slag blijven? 
  • Ik neem het papierwerk met HR van je over, zijn er bepaalde formulieren die je nodig hebt, of formaliteiten waar ik mee kan helpen?

Na je rouwverlof weer aan het werk

Zoals rouw voor iedereen anders is, is ook de werksituatie voor iedereen anders. In België hebben we inmiddels 10 dagen rouwverlof, in Nederland hangt dit nog af van de CAO, maar is het vaak gemiddeld maar 3 dagen. Ik zou een hele blog kunnen wijden aan het wettelijk rouwverlof, dus wie weet komt dat nog in de toekomst. Maar voor nu is er dus best een gekaderde situatie die aangeeft hoelang je vrij mag zijn na een overlijden. 

Of je deze wettelijke periode verlengt, hangt af van veel verschillende factoren: je mentale en fysieke gezondheid, maar natuurlijk ook je financiële draagkracht. 

Probeer dus te balanceren wat je nodig hebt, en wat mogelijk is. Misschien wil je graag weer werken, maar begin je liever parttime. Of werk je in het begin wat vaker van thuis. Bespreek je heropstart met je leidinggevende zodat ze zo veel mogelijk rekening kunnen houden met jouw situatie. Vragen kan altijd! En omdat er nog veel onwetendheid en onbegrip is over rouw, is het helaas belangrijk dat je voor jezelf opkomt. 

Wat kan een werknemer doen bij de terugkeer na een rouwverlof?

  • Jouw eerste dag dat je terug komt werken, wil je graag dat ik je op de parking of aan de voordeur opwacht? Zo hoef je niet alleen naar binnen te lopen, dat voelt misschien heel spannend aan. 
  • Vertel eens, hoe was het om vandaag weer naar het werk te komen? Hoe gaat het vandaag echt met je?
  • Welke taken voelen nu als een fijne afleiding, en welke dingen zijn te veel voor je? 
  • Vind je het goed als we elke dag even een kopje koffie drinken, om te kijken hoe het gaat en wat je nodig hebt?

Er is nog veel werk te doen...

Onze maatschappij kan echt nog beter omgaan met rouw, zowel op menselijk vlak als op gebied van regels en wetgeving. Tot die tijd, moeten we het hebben van onze directe collega’s. Mijn doel van deze blog is dus ook dat jij als rouwende een paar handvatten hebt gevonden, om je rouwreis op het werk vorm te geven op een manier die goed voelt voor jou. Want rouwen is al zo enorm moeilijk, kwetsbaar en pijnlijk. 

En als je werkgever, leidinggevende of HR-medewerker bent, dan hoop ik dat ook jij een paar tips kan toepassen om een rouwende meer te steunen op een moment dat ze het echt enorm hard nodig hebben. Stapje voor stapje maken we zo de wereld een beetje mooier en empathischer.